Generna – ritningarna till allt levande

Tomas Lindblad skriver:

Vi har mycket mer gemensamt med insekter eller maskar än vad de flesta vet. Vår djupa släktskap lyser igenom när man ser hur generna bygger upp våra kroppar. Det har visat sig att flugans larver och däggdjurens ungar skapas på nästan samma sätt ur sina ägg. Skillnaden mellan arterna uppstår genom små justeringar av en urgammal byggplan. Gamla gener skapar nya former. Men det betyder samtidigt att det kanske går att få evolutionen att gå baklänges om man justerar byggplanen lite. I dag finns det forskare som försöker vrida tillbaka klockan några miljoner år på det viset. Hoppet är att skapa en dinosaurie ur ett vanligt hönsägg.

Läs artikeln här!

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Generna – ritningarna till allt levande

  1. Kjell Ericson skriver:

    Jag har för mig att jag läste någonstans att genomet INTE är ritningen; det är receptet. Ritningar ger utrymme för mycket lite variation medan ett recept lämnar lite mera åt slumpen.

  2. Emil V. Nilsson skriver:

    Metaforer är alltid svåra att använda — de kan lika gärna ställa till med problem som de kan underlätta förståelsen för ett vetenskapligt fenomen. Om man ska kalla genomet ritning eller recept är enligt mig godtyckligt. Jag tycker att båda metaforerna har tydliga brister — inget av dem förklarar hur aktiviteten hos ett fåtal gener startar kaskadreagtioner som slutligen leder till att vi kan ha specialiserade gener i olika organ. Det är inget som skulle fungera om mycket lämnades åt slumpen. Själv är jag glad att min lever sitter i mellankroppen och hjärnan i huvudet, och inte tvärt om, om ni förstår vad jag menar. Jag tackar mitt genom för det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *