Symphony of Science: Onward to the Edge!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Symphony of Science: Onward to the Edge!

 1. Anders skriver:

  Hej, min fråga kanske hamnar i en egen kategori:
  Jag undrar om man som ateist eller icke troende har någon fundering på varför livet finns till ?

 2. ELIAS skriver:

  En ateist eller en icke troende är precis som alla andra människor, har förmodligen alla samma frågor om livet, meningen med livet och varför dör vi. Man växer med dessa frågor särskild om man råkar vara född i en religiös familj som redan i tidigt ålder har hjärntvättat sina små barn med färdig paketerade svar som olika trossamfund och religioner erbjuder. En dag, när man är vuxen börjar man förstå världen bättre och börjar skilja mellan riktiga frågor som behöver svar och onödiga frågor som verkar vara skapta för att passa i ett mönster för ett redan färdig svar.

  Varför livet finns till hör till denna kategori med frågor som är totalt onödiga och har ett enda syfte att passa in som en pusselbit i ett färdigt svar där man stoppar in Guds, Allahs, Shivas eller Brahamas vilja som ett svar. En skeptiker som inte tror på övernaturliga fenomen såsom Allah eller Gud har kommit på en bättre fråga som är möjlig att besvara vetenskapligt och frågan är, HUR livet blivit till? Denna fråga ger oss metoder för att komma till ett riktig svar, inte påhittat svar eller ett svar som varierar beroende på samhälle, kultur eller vilken tro den som svarar på frågan har.

  Frågan om ”Varför livet finns till” är densamma som ”Varför en triangel har tre kanter?” , ”Varför färgen blå är blå och inte röd?” och ”Hur vet vi att hela livet är inte bara en dröm i huvudet på en katt som inte finns?”.

  Viktigt att markera, att vetenskap och den vetenskapliga metoden kretsar kring HUR saker och fenomen blir till, Varför är alldeles ointressant fråga.

  • Anders skriver:

   Ja, det är din åsikt. Frågan verkar iallafall vara tillräckligt intressant för dig.

  • Thomas skriver:

   Jag är inte intresserad av VARFÖR det hela tiden dyker upp tecken på min bildskärm eller vad de betyder utan bara HUR de hamnar där. Har någon något svar?

 3. Mikael Asp Somkane skriver:

  Frågan om varför vi finns till är närbesläktad med fråga om meningen med livet och jag tror inte att någon kan svara på någon av frågorna och vara säker på svaret.

  Tror man att det finns en orsak till att livet existerar tror man rimligen också att det finns en mening med det egna livet och att det finns saker man bör och inte bör göra. Problem som brukar uppstå då är att de som tror att de bör göra saker tenderar att tycka att andra också bör göra dessa saker och inte göra andra saker oavsett hur det påverkar dessa människor.

  Vissa tycker t ex inte att homosexuella ska ha rätt till det som vi andra tar för självklart; att hitta någon att ha en relation med och att dela allt det som vi tar för givet såsom glädje, sorg, trygghet och kärlek.

  Däremot kan vi fråga oss vad som är meningsfullt i våra liv. För mig är det alla små saker som gör livet värt att leva. Vissa är så klart större; att läsa godnattsagan för min dotter varje kväll är oerhört värdefullt för mig.

  Jag håller dock inte helt och håller med Elias om att vetenskapen aldrig kan förklara varför något sker. Anders Gärdeborn sa vid ett tillfälle att vetenskap aldrig ska förklara varför något sker utan bara beskriva hur det är. Vilken betyder att en läkare som tala om för en patient att denne är sjuk, men inte varför och hur patienten kan undvika att bli sjuk igen om det är möjligt. Syftet var så klart att bara Bibeln kan förklara varför och att vetenskapen bara kan beskriva.

  Sedan är inte ateister immuna mot att i svåra stunder undra varför vissa liv blir så korta.

  • Thomas skriver:

   Eftersom våra liv kan bli kortvariga så kan det kanske vara en bra investering att försäkra sig om att det inte är något speciellt vi måste göra innan det tar slut.

   • Anders Åberg skriver:

    Som t.ex. att stena ihjäl uppstudsiga barn eller otrogna fruar då kanske? Bibeln sätter ju en del normer om man säger så och om man tolkar den bokstavligt så är det väl det som gäller?

    Sedan har ju dom flesta ateister haft oturen att växa upp i kulturer där religionerna fortfarande inte har värkt ut och kanske är det orsak till viss tillfällig sinnesförvirring i svåra stunder.

    • Thomas skriver:

     Vem kan lösa en ekvationen om man hoppar över alla variabler som verkar svåra att tyda?

     • Anders Åberg skriver:

      Vet inte vilka variabler du menar, men om man tyder variabler enbart utifrån sin personliga starka vilja om hur det skall se ut så kan man inte lösa några ekvationer alls.

     • Thomas skriver:

      Variablerna i livets ekvation, min vän, det är dessa variabler jag talar om.

     • Anders Åberg skriver:

      Måste vara omöjligt att svara mer svävande än så.
      Vi kanske kan få ta del av din ekvation?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *