Föreningen Genesis pseudovetenskaper

Om Föreningen Genesis skriver Antimonite:

Det finns enorma mängder pseudovetenskap på nätet. Enorma. Nästan alltid är det kopplat till en religiös övertygelse, och nästan alltid är denna religiösa övertygelsen kristen fundamentalism som är totalt verklighetsfrånvänd den värld vi observerar inom vetenskapen. De kallar sig ibland för kreationister – men i en tid då det ordet har blivit ett skällsord försöker man i stället tala om intelligent design.

Läs artikeln här.

Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Föreningen Genesis pseudovetenskaper

 1. Martin skriver:

  ”Men det har kanske något att göra med att genomsnitts-IQn i världen trots allt bara ligger där och fiser omkring 100. Vilket innebär att 50% faktiskt har lägre än 100… Ledsen att låta högfärdig, men man kan ju inte låta bli att undra över det ibland som förklaring på massor av fenomen.”

  Intressant att en person (författaren) som näst intill bedriver häxjakt på folk som anses sprida felaktig & vilseledande information, själv gör sig skyldig till just detta. På texten ovan låter det som att det stora antalet människor med IQ 100 och lägre (50%) är ett potentiellt problem. Men de rådande IQ-skalorna UTGÅR ifrån en normalfördelad kurva med IQ 100 som medelvärde, dvs. oavsett om mänsklighetens kollektiva intelligens ökar så är medelvärdet fortfarande 100! IQ 100 är konstant! Kvoten är en jämförelse med andra individer i en population & allt eftersom testerna utvecklas, förblir fördelningen för de olika intelligenskvoterna (t.ex. IQ 80, IQ 100, IQ 120) densamma. Formuleringen att ”det faktiskt bara ligger och fiser runt 100”, visar tydligt okunskapen hos författaren. Kan det möjligen ha med IQ:n att göra? 😉

  Säga vad man vill om att folk inte accepterades rådande vetenskapliga teorier. Men ärligt talat, vad har det att göra med den typ av intelligens som mäts i IQ-tester?? De bygger ju som regel på en symbolserie, som ska kompletteras med en okänd symbol. Var ligger kopplingen?
  /M

  • Om jag har förstått rätt så ändras IQ:n i förhållande till hur testen såg ut förr och att man numera har svårare test så att medlet ska ligga på 100 även om förståelsen hos de som gör testet ökar (med 5 per generation om jag inte minns fel)…

  • Författaren i fråga skriver:

   Till Martin: Du behöver nog läsa på tex flynneffekten. Det är förvisso sant att man standardiserar ett test. Men studier över tid över resultaten visar att IQn ökar i världen. http://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect

   IQ 100 är alltid IQ 100 i en perfekt statisk värld, men folk får högre och högre resultat vilket påverkar normaliseringen av värdena.

   Dvs mätningen är inte så relativ som du vill ha det till.

   Förövrigt kanske du inte ska dra så stora trådar av en mening, i det stora hela irrelevant för övriga innehållet? Det blir en storm i ett vattenglas som får Ranelids schlagerbekymmer att te sig som gravallvarliga i jämförelse…

 2. Martin skriver:

  Exakt Samuel. Så om man är rädd för den stora andel som ligger på IQ 100 & lägre, får nog förbereda sig på att vara rädd hela livet :-). Kan inte låta bli att tycka det är lite småroligt att en av författarens huvudanklagelser mot meningsmotståndarna, visar sig vara ett agerande som han själv använder. Snacka om att kasta sten i glashus!

 3. Johnny Lilja skriver:

  Eftersom kritiken mot två meningar om IQ är den enda kritiken mot artikeln så vill jag i alla fall gratulera till en väldigt bra och träffande artikel om de kreationistiska lögnerna. Bra skrivet!

 4. Dede skriver:

  Hihi, ja du hundar..vi har ockse5 en hund men hon kmmoer inte e5t ff6nster ne5gonstans se5 det e4r bara vi me4nniskor som e5stadkommer lort pe5 dem he4r..:)Men hundar e4r ju se5 he4rliga annars, jag kan riktigt se hur lille Svante ff6ljer dig observant genom ff6nstret, ”vart ge5r matte nu??”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *