När dök människan upp? Del 2 av Emil Viktor Nilsson

Evolution inget som händer vid ett visst tillfälle och sedan slutar. Det är en process som ständigt pågår, i princip så länge det föds barn och dör folk. Varje individ bär med sig en ackumulerad samling av lyckade anpassningar vars historia är lika gammal som livet självt. Både Richard Dawkins och Niel Shubin har på ett bra sätt skrivit om hur vi bär på inre lungfiskar, hajar och nejonögon. Ja alltså inte bokstavligt, utan hur vi bär på anpassningar som härstammar från tiden då vi delade gemensamma släktingar med de här djuren, anpassningar som överlevt i oss och i dem på olika sätt.

Läs hela texten här.

Det här inlägget postades i Vetenskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När dök människan upp? Del 2 av Emil Viktor Nilsson

 1. Anders Åberg skriver:

  Jag var inne på en religiös sida som heter Aletheia och debatterade evolutionen med b.la. en Rolf Lampa, han hävdade att man hade hittat bevis på att evolutionen inte fungerar.
  Han hade hittat en forskare vid namn Eric Davidsson på California Institute of Technology, Caltech, som b.la. forskade på genetiska regulatoriska nätverk (GRN), som styr den sk. kroppsplanen. Han fann då att dessa GRN inte hade förändrats sedan kambrium, alltså mer än 500 miljoner år sedan och Rolf Lampa tydde det som ett bevis på att evolutionen inte verkade på dom och som ett tecken på att alla djurgrupper skapades färdiga av gud.
  Som jag uppfattade det så gör en del religiösa en mycket stor grej av dessa fynd.
  Det intressanta och egentligen självklara i Eric Davidssons fynd är ju annars att fossilfynden faktiskt bekräftar att ryggradsdjurens kroppsplan har sett ungefär likadan ut sedan dess, allt från primitiva groddjur till människor har ryggrad, hjärna, ögon, mun, lungor, svans, armar och ben på ungefär samma ställe, eller i varje fall finns det rester av dom på rätt ställe, fiskarna ser nästan likadana ut, fast kanske med lite större skillnader. Det tycker jag är så nära det överhuvudtaget är möjligt att komma ett empiriskt bevis på alla ryggradsdjurs gemensamma ursprung.
  Sedan har vi ju spindlar och insekter som har en helt annan kroppsplan och ett annorlunda GRN, vilket då tydligt indikerar att även GRN har utvecklats från något gemensamt ursprung. Motståndskraften mot evolutionens krafter, kan nog ganska lätt förklaras med att naturen helt enkelt inte har hittat några bättre sätt att anpassa sig till planeten jorden, med dess specifika gravitation och visserligen föränderliga men ändå tillräckligt homogena ekosystem.
  Så visst är det intressant att vi har med oss lungfiskar och hajar i vår kropp och det räcker ju med att titta på fosterutvecklingen för att se en bild av evolutionens tidigare äventyr och göra bevisen för evolutionen ännu tydligare.

 2. Johan Karlsson skriver:

  Lampa svamlar alltid om GRN. Inget att bry sig om.

  Han har inte heller lyckats formulera någon ”specificerad fungerande gudsprincip kapabel att skapa ny genetisk information”. Han är dock duktig på patetiska falska analogier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *