”Saknas utomjordiskt liv får ateisten problem”

Kristdemokraten Tuve Skånberg gör ett resonemang på sin blogg om att frånvaron av liv på andra planeter genererar ett filosofiskt problem för ateisten. Skånberg är direktor för Claphaminstitutet, och precis som andra i Claphaminstitutet är han kreationist. Ni minns kanske hans motion om ”Creationismen”. Jag vill kort belysa något som kan tolkas som ett misstag i Skånbergs infallsvinkel:

”Om människan trots allt skulle finna liv på andra planeter innebär det inget hot mot den kristna tron. Gud kan självfallet ha skapat varelser på andra planeter än vår. Men om andra planeter faktiskt är så döda som de verkar, blir det en svårknäckt nöt för ateisten att förklara livets existens och de unika dragen hos vår jord.”

(Tack till Ulf Gustafsson for tipset.)

Det är alltså biologer som hävdar att livets mångfald förklaras av evolutionsteorin, vilket inte alltid är samma sak som ateister. Och att livets uppkomst inte antas vara resultat av gudomligt ingripande beror på att det i dagsläget är en dålig teori med onödigt många antaganden (se gärna föreläsningen med Sean M. Carroll).

Läs hela Skånbergs inlägg här.

Det här inlägget postades i Kreationistlögner. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Saknas utomjordiskt liv får ateisten problem”

  1. Tobbe skriver:

    Den svenske kosmologen (och ateisten) Max Tegmark har inga som helst problem med hypotesen att vi kan vara ensamma i universum. Spola fram till 44:00 min för det resonemanget. https://www.youtube.com/watch?v=kZDVv-MI0VU&feature=youtube_gdata_player

  2. Ernie Barrett skriver:

    När jag sitter och klickar runt på min gamla lokaltidning Västerbotten-Kurirens hemsida läser jag till min förskräckelse hur en NO-lärare på högstadiet har skrivit en insändare där han som så många kreationister (medvetet eller omedvetet) gör misstaget att blanda ihop evolutionsläran med livets uppkomst (läs insändaren här ).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *