Vad är makroevolution?

Det här inlägget postades i Vetenskap. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är makroevolution?

 1. Olle Gustafsson skriver:

  Söt liten film, men det finns en fara i att förenkla en frågeställning för mycket. När meningsmotståndaren inte känner igen sig i problemformuleringen kan argumenten slå bakut. Enligt många skapelsetroende handlar mikroevolution(som jag uppfattat det) om förändringar inom en redan befintlig arvsmassa. Omgivningen utsätter en population för tryck och ett urval sker genom att vissa gener favoriseras framför andra. Detsamma sker när vi människor bedriver avel. Mikroevolution har därmed tydliga gränser och handlar mer om förändringar inom en population än om en utveckling där ny information tillförs arvsmassan. Man betvivlar makroevolution eftersom man inte tycker sig finna vetenskapligt stöd för att evolutionsprocessen kan skapa ny genetisk information i den utsträckning som behövs för att ny komplexa strukturer skall kunna bildas. Att förlöjliga skapelsetroende så som filmen gör är inte konstruktivt. Dessutom bör inte skapelsetroende klumpas ihop i en enda stor grupp och tillskrivas vad de tror. Det finns en stor variation på hur man ser på evolutionsläran.

 2. Anders Åberg skriver:

  Nja nog var detta en förenkling som heter duga, skulle tro att t.om. kreationisterna kan använda din film för sina egna syften. Kanske för att övertyga sina proselyter om motståndarsidans lättviktiga argumentation. Fast i sak har du ju rätt, vi ser alla, även kreationisterna, en process i naturen som kan förändra arter till oigenkännlighet och ingen har, trots all genetikforskning, funnit något i cellerna som begränsar den. Ändå hävdar kreationisterna tvärsäkert att den är begränsad. Vilja framför fakta alltså, inte jättesmart direkt och en rejäl akilleshäl i deras argumentation, men ändå kanske man inte skall förenkla frågan riktigt så mycket som i din film.

  • Admin skriver:

   Ok. Till mitt försvar så vill jag säga att den största förenklingen i videon faktiskt inte ligger i vad kreationister anser utan i förklaringen av den vetenskapliga sidan. Videon berättar ju egentligen inte vad makroevolution ”är”, utan kritiserar begreppet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *