Ida är INTE länken mellan apa och människa

av Patrik Lindenfors

Ibland blir det fel. I dag rapporteras det i tidningarna om fossilet som kallas Ida. I DN (skrivet av Mikael Bondesson; Karin Bojs, hann du inte med faktakollen?), Expressen (”Hälften människa – hälften Lemur”) och Aftonbladet (”Forskare: Nu kan vi förklara evolutionen”) rapporteras att Ida skulle vara den felande länken mellan apa och människa. Det finns flera fel med den rapporteringen.

– Ida är 47 miljoner år gammal. Människans och schimpansens senaste gemensamma förfader levde för 5-7 miljoner år sedan. Ida levde i stället i perioden då halvaporna och de egentliga aporna separerade. Nog så intressant! Ida verkar i stället vara en väldigt tidig representant för den linje som blev aporna.

– Hela talet om felande länkar är fel ute. Vi har ingen aning om arten som Ida är ett prov på var en förmoder eller en förgrening på familjeträdet. Det enda vi vet är att arten har egenskaper som placerar henne tidigt i apornas utveckling. Det här länkpratet får dock ligga forskaren till last som rapporterar om fossilet. Han har till och med kallat hemsidan om fossilet för “the Link“. Det är att spela på populärkulturella föreställningar om hur evolutionen går till. Han borde veta bättre. I stället verkar han tro att vetenskap och populärkultur är av samma skrot och korn:

"'Any pop band is doing the same thing,' said Jorn H. Hurum, a scientist at the University of Oslo who acquired the fossil and assembled the team of scientists that studied it. 'Any athlete is doing the same thing. We have to start thinking the same way in science.'"

– Rent biologiskt är faktiskt människor fortfarande primater. Det man letar efter är i stället fossil om hur utvecklingen från vår sista gemensamma förfader med schimpanserna gick till. Där finns numera tusentals fossil att undersöka. Det intressantaste (tycker jag) är hur många arter människor/apor som fanns under den utvecklingsperioden. Att vi är ensamma människor på jorden nu är en historisk tillfällighet.

Svenska Dagbladet fick rapporteringen någorlunda rätt.

Detta sagt så är Ida (Darwinius masillae) ett makalöst fossil. Hon är extremt välbevarad med intakt skelett, fossiliserade matrester kvar i magen och till och med märken av päls och muskler runt kroppen. Hon är 47 miljoner år gammal och representerar en ögonblicksbild från en viktig del i primaternas evolution, nämligen då strepsirrhini och haplorrhini separerade. (Dock kanske den exakta placeringen i primaternas släktträd inte är så säker som forskarna som analyserat henne gör gällande.)

Ni kan också läsa en kommentar om valet av tidskrift som forskarna gjort, hos min bloggande biologkollega i Lund, Erik Svensson. Eller en kommentar i Aftonbladet från en av Sveriges främsta paleontologer, Lars Werdelin.

Artikeln är publicerad här med vänligt tillstånd från Patrik Lindenfors.

Kommentarer inaktiverade.