Kartans vita fläckar

Jag har presenterat argument för att gudstro saknar legitimitet och hävdat att inget tyder på att Gud finns. Som exempel har jag hävdat att gudomliga väsen placeras in kunskapsluckor på samma sätt som man förr placerade in drakar på kartans vita fläckar.

Kunskapsluckornas Gud, alltså den Gud som legitimeras genom argument som bygger på vädjan till okunskap lever och har hälsan, inte minst i USA där Intelligent Design-teorin har ett väsentligt antal anhängare, är frågeställningar som ”hur kunde den informationsbärande DNA-strängen skapas utan närvaron av en intelligent designer?” att betrakta som rimliga debattinlägg. Förutom Intelligent Design finns även en fallang som benämns som ”Creation Science”, som anser att Bibeln är en kunskapskälla och något man ska förhålla sig till när man studerar den verklighet man uppfattar omkring sig. Här är ungjordskreationister som Eric Hovind tongivande.

I takt med att kartans vita fläckar försvunnit, har även föreställningen att det bor drakar på outforskade platser försvunnit. Men vår förståelse om hur vår omvärld är beskaffad, kommer aldrig någonsin att bli komplett, och gapet mellan lekmäns förståelse och fackmäns kunskap är oroväckande stort, vilket närvaron av skapelsetro är ett exempel på. Således är föreställningen om en Gud fortfarande vital. Denna kvarleva har dock muterat i ljuset av förståelsen att något allsmäktigt väsen med homofobi inte finns där ute. Han är inte längre ett väsen, men en subtil kraft, omöjlig att detektera för den som är nyfiken på honom, uppenbar och tydlig för dem som vill dyrka honom.

Något som återstår är att legitimera gudstro genom goda argument för att Gud finns, till skillnad från argumenten som har sitt fäste i vår oförståelse. Jag påpekade i ett tidigare inlägg att föreställningen om Gud har något gemensamt med föreställningen om drakars existens: Föreställningen frodas i vår bristande kunskap. Detta fick Per Ewert att påpeka att det inte är vem som helst som misslyckats med att påvisa Guds existens – det är våra bästa och smartaste filosofer som misslyckats.

Jag håller med.

/Anders Hesselbom

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kartans vita fläckar

 1. Pingback: Kartans vita fläckar | Anders Hesselbom

 2. Anders Åberg skriver:

  Jag vet inte om du har sett Stephen Hawkins serie Grand design, där han på ett mycket intressant sätt visar att universum verkar ha uppstått helt spontant ur ingenting och att ingen gud behövs för att förklara det. Han är nog allmänt betraktad som en av dom intelligentaste människor som finns och hade jag varit kreationist så hade jag upplevt hans program som synnerligen besvärande. Big bang är väl den största kunskapsluckan av alla och smarta troende borde rimligtvis förlägga sin tänkta skapelse dit, men kreationisterna räknas antagligen inte till den gruppen.
  Jag måste dock erkänna att jag nog inte heller är tillräckligt smart för att riktigt kunna ta till mig att universum skapades ur intet, eller att ens förstå begreppet intet, men när jag ser TV program om kvantfysik och hur samma partiklar kan befinna sig på olika platser samtidigt och hur dom plötsligt uppstår ur intet och försvinner lika fort så ger det ju starkt stöd för hans teori.

  • Niklas skriver:

   Som vanligt finns det alltid två sidor på ett mynt och här är en annan ganska intelligent person som försöker visa på att det kanske finns logiska fel även i Hawkings resonemang: http://www.youtube.com/watch?v=6eHfhbP1K_4
   Visst han har OCKSÅ en agende precis som Hawkings så försvarar de sin ståndpunkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *