Bill Nye om Noaks ark

En av grupperna som angriper modern biologi är bibeltroende ungjordskreationister. Dessa kan tyckas vara enkla att bemöta, eftersom de inte följer någon form av konsekvent logik. Men samtidigt anser de sig inte behöva göra det, eftersom för dem är allt en fråga om tro. Här följer ett kort sammandrag av Bill Nyes kritik mot hypotesen om Noaks ark, från en debatt med Ken Ham.

Det här inlägget postades i Kreationistlögner, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Bill Nye om Noaks ark

 1. Anders Åberg skriver:

  Klistrar in en kommentar om detta jag jag nyligen lämnade på Newtonbloggen;
  Men det absolut löjligaste med hela syndaflodssagan är väl ändå uppkomsten av själva floden.
  Dom flesta grundskolebarn vet idag att jordens vatten ingår i ett kretslopp. Allt vatten som regnar ner är avdunstat havs eller sjövatten. Det kan alltså regna i 40 år om det vill utan att havsytan påverkas alls. Vattnet i berggrunden kan inte rinna uppåt, utan måste om det skall nå markytan ha hjälp av vulkanisk eller seismisk aktivitet. Skulle sådana mängder vatten som beskrivs i flodmyten tränga upp så skulle det sannolikt kräva tusentals samtidigt aktiva jättevulkaner och stoftet från dom skulle stänga ute solljuset i tusentals år och skapa istid över hela planeten. Dessutom skulle naturligtvis vattnet genast rinna ner i dom tomma hålorna igen. Det enda som kan påverkan havsytan rejält är avsmältning av landbaserade polarisar, men det nämns inte i bibeln.
  Detta säger oss att bibelns författare inte hade en aning om det hydrologiska kretsloppet, inte visste att polarisarna faktisk existerade och t.om. tycks ha haft problem med att begripa hur gravitationen påverkar vatten.
  Om detta då är guds ord, så tycks inte ens guden själv förstå hur det hen själv skapat fungerar.
  Att sedan också skutan verkar trotsa fysikens lagar blir ju nästan en petitess i sammanhanget, även om det passar bra in i den även i övrigt skrattretande kontexten.

  • Thomas skriver:

   Fast då förbi ser du att det finns andra himlakroppar i världsrymden som också har en massa.

   • Anders Åberg skriver:

    Det där behöver du nog förklara lite bättre tror jag.

    • Thomas skriver:

     Om en stor himlakropp passerar nära jorden så påverkas jorden av dess gravitationsfält. Vi vet ju att himlakroppar rör sig med en ansenlig hastighet och skulle därför skapa en gravitationsvåg genom hela jorden. Effekterna är intressanta att spekulera om, men skulle kunna förklara mycket av vad vi ser idag, som exempelvis de hastigt uppkomna bergskedjorna.

     • Anders Åberg skriver:

      Fullt möjligt, även om det knappast förklarar bergskedjor, men intressant att du nu söker en naturlig förklaring till flodmyten. Bibeln nämner dock inget om någon annan himlakropp. Regn i 40 dygn och de stora djupens källor skulle ha orsakat floden, vilket utan tvekan är fysiskt omöjligt.
      Kan vi rentav kanske då vara överens om att Bibelns förklaring är fullständigt orimlig?

 2. Urban skriver:

  Har floden ägt rum som den beskrivs, så har den trotsat alla naturlagar.
  Kanske var det en lokal händelse, där man upplevde att hela den ” kända världen” blev övetsvämmad.

  Å andra sidan, angående denatten i detta forum, så måste ju även evolutionsteorin trotsa naturlagarna. Vi vet inget om livets uppkomst, hur allt kom på plats, hurlivet kunde utvecklas. DNA molekylens uppkomst och dess komplexa information som måste kodas. Det saknas ju inte teorier, men det finns ju inga bevis i vetenskaplig mening.

  Har skrivit en saga om detta:

  I begynnelsen fanns varken tid, rum, energi eller naturlagar. Det fanns egentligen inte någon begynnelse. Så, plötsligt, fanns det oändligt mycket energi koncentrerad på en oändligt liten punkt. Denna energi utvidgade sig åt alla håll med många gånger ljushastigheten(!!). Nu fanns begynnelsen och Slumpen och det naturliga urvalet. Det största som någonsin hänt. Slumpen skapade första naturlagen gravitationen, som bara av en händelse var exakt så kraftfull som behövdes. Bara lite större eller lite mindre, så hade ingenting funnits. Efter några hundra tusen år hade detta kaos av energi sakta svalnat och tappat ”hastighet”. Så skapade Slumpen första grundämnet väte. Tiden gick och gravitationen som Slumpen skapat, gjorde att vätet samlades i allt större hopar. Slumpen tände nu de första stjärnorna….

  Men hoppsan tänkte Slumpen. ”Jag glömde av att jag måste göra både materia och antimateria om jag jobbar slumpmässigt”… så det var nog så att Slumpen gjort ett misstag och skapat något mer materia än antimateria…man är ju inte precis fullkomlig, alla gör vi misstag tänkte Slumpen, men vilken tur i slutändan det blev ändå. Då hade ju ändå ingenting kunnat finnas.
  Kanske kan jag göra någonting annat av all energi som blev över när all materia och antimateria nästan utplånade varandra, tänkte Slumpen…

  Då skapade Slumpen mörk energi och mörk materia. För Slumpen ville samla stjärnorna i stora vackra hopar. Dessutom behövde ju universum sätta fart igen. Universum hade knappt styrfart längre efter Big Bang. Så vips började universum att utvidga sig igen med allt högre fart…
  De första döende superstjärnorna bildade supernovor och när dessa kollapsade av sin tyngdkraft, så skapade Slumpen alla andra grundämnen. Årmiljarderna gick och Slumpen skapade nu planeter. Men Slumpen var inte nöjd. Någonstans, 10 miljarder år senare, hade Slumpen hittat den perfekta platsen för nya projektet Liv. Som av en händelse styrde Slumpen helt slumpmässigt enorma mängder med kometer fulla med vatten, ett annat ämne Slumpen skapat helt slumpmässigt. Nu var Slumpen förväntansfull. Allt var på plats. Tiden gick och årmiljonerna likaså. Slumpen visste inte hur, men en dag slumpade det sig så att Liv hade skapats på denna ogästvänliga plats. Slumpen blev glad och blev lite förvånad. Detta lilla Liv hade enorma planer för sin framtid.
  Så Slumpen och Livet slog sig ihop och deklamerade tillsammans:

  ” Tillsammans är vi starka, starkare än det naturliga urvalet och termodynamikens alla lagar (naturligtvis, även de skapade av Slumpen).
  Så tillsammans ska vi skapa ett myller av levande djur och växter!”

  Inte illa pinkat tänkte Slumpen, när han såg tillbaka på sina 14 miljarder år…
  Snipp snapp snut. Så var sagan slut :-)

 3. Thomas skriver:

  Bill Nye drar sina slutsatsen från sin egen erfarenhet och kunskap, vilka av förståeliga skäl är begränsade. Argumenteringen om arkens storlek visar dock på den bristande kunskapen. Om man försöker bygga en ark enbart från några verser i Bibeln lär man misslyckas, men om man bygger en ark med vägledning av Gud, då lyckas man, varje gång. Nu behöver vi dock inte bry oss om detta, då Gud har lovat att aldrig mer dränka jorden i vatten.

  • Anders Åberg skriver:

   Okej, så Gud levererade alltså mer instruktioner än dom som står i bibeln. Får man fråga i vilken bok du läst det? För du har väl inte bara hittat på det, eller?

   • Thomas skriver:

    Genom samma kanal som han lämnar idag, Den Heliga Anden, min vän, Den Heliga Anden!
    :)

    • Anders Åberg skriver:

     Okej, ännu en låtsaskompis, men står det verkligen i Bibeln? Jag har för mig att det enligt Bibeln skulle ha varit mer direktkommunikation med Gud.

 4. Roger Stenros skriver:

  De ständigt håller på att tala om den stora floden som orsak till bergskedjorna glömmer det faktum att nya bergskedjor bildas hela tiden. Vi ser ju hur nord/syd Amerika hela tiden avlägsnar sig sig från varandra och vi kan idag tom mäta denna hastighet. Då kan vi även räkna bakåt och se när de var nära varandra och det svaret är mycket större värde än 6.000 år. Indien brakar in Ryssland och Himalaja växer på höjden hela tiden, det behövs ingen flod för att förklara skeendena på jorden. Därtill har ingen förklarat för mig hur Noa överhuvudtaget hittade fram i dimman och hur de stora träden kunde växa utan direkt solljus. Vi får konstatera att flodhistorien är en myt med undantag för vissa mindre översvämningar.

  • jon skriver:

   ” Indien brakar in Ryssland och Himalaja växer på höjden hela tiden, ”

   Det är väl till och med så att man i hittar sediment som kommer från Himalaya och mängden sediment därifrån överstiger med råge mängden material i berget. Med andra ord, mer än hela Himalaya har redan eroderat ner och spolats ut i havet. Ska man passa in det med noas flod så borde bergen varit dubbelt så höga från början.

 5. Roger Stenros skriver:

  Det är patetiskt hur kreationister världen över hyllar byggandet av en replika av arken. Jag anser att det är mycket dåligt designarbete att utgå från ett värde på antalet alnar som nämns i bibeln. Båtdesignern borde ha satt sig ner och beräknat hur mycket utrymme de överlevande djuren i Europa, Eurasien, Afrika, Amerika, Australien etc skulle behöva samt allt det foder/mat dessa djur skulle behöva. Sedan står Noa på stranden av Palestina och klappar i händerna så simmar amerikansk bison över Atlanten och elefanter från Afrika och Indien börjar vandra till Palestina. Var Noa förutseende att ta dubbla antalet antiloper så att tigrar, pumor, geparder inte skulle svälta ihjäl under seglatsen. Sedan var det bara att simma tillbaka till nordamerika och fortsätta äta gräs på prärien. Jag tror att arken skulle ha blivit betydligt större än vad som beskrivs i bibeln men detta är naturligtvis inget problem för kreationister. Då bibeln innehåller dussintals och åter dussintals av dessa skrönor och myter, hur kan den boken vara inspirerad av den ”skapare” som format galaxer, aminosyror, DNA molekylen och elektronens spinn…jag är inte osäker på svaret.

  • Anders Åberg skriver:

   ”I tionde månade blev bergstopparna synliga”. Sedan är det lite oklart hur många dagar det går innan Noa släpper ut en Duva, som på andra försöket kom tillbaka med ett friskt olivlöv i sin näbb!!!!!
   Är Olivträd en vattenväxt? Nej, tvärtom en växt som föredrar torr jord.
   Har vi möjligtvis tillgång till något religiöst ljushuvud som kan förklara var detta olivträd växte?

 6. Urban skriver:

  Kan inte debattnivån höjas på den här sidan!
  Det finns många intressanta aspekter på frågan skapelse vs evolution som sträcker sig längre än att diskutera bibelverser.
  Bibeln ÄR INTE en uppslagsbok i vetenskap.
  Det utesluter inte att det ändå finns en Skapare som skapat och utvecklat livet.
  Denna fråga kan förstås inte bevisas varken för eller emot, men just diskuteras i detta forum på ett respektfullt sätt!

  • Anders Hesselbom skriver:

   Bibeln är inte längre en uppslagsbok i vetenskap, men syftade faktiskt till att förklara vissa saker. Det faktumet utesluter inte att det finns en skapare, det finns andra skäl till att det är uteslutet. Numera blir aldrig övernaturliga agenter delar av någon teori alls.

  • Anders Åberg skriver:

   Problemet Urban är att det finns människor (kreationister) som påstår att det som står i Bibeln är vetenskaplig korrekt.
   Sedan, eftersom vi inte vet hur livet startade så kan inte någon av all världens gudar uteslutas, helt riktigt, men i frågan om hur livet utvecklas har vi tillräckligt med bevis för att utesluta övernaturligt ingripande

 7. Roger Stenros skriver:

  I början av gamla testamentet finns beskrivningar som man idag vet att bryter mot det man vet om naturvetenskap. Kreationisterna hittar hela tiden på nya omskrivningar där man försöker gå runt denna kunskap. Inte heller den gudsbild som målas upp i GT är entydig, det finns inte bara en gud på scenen. Förutom Jahve har vi El, Baal, Aschera samt någon till. Det talas om skapargudar, bergsgudar, gud den högste,den enda guden, Abrahams gud etc. Hanteringen av dessa gudars namn och beskrivningar har sedan denna mellanösterns bronsålder berättats, beskrivits, nedtecknats, översatts etc, så när dessa historier återfinns på gammalgrekiska har många gudars konturer slipats av och då det funnits en tanke på en enda gud, har en sammansmältning småningom skett så att tillslut står Jahve som segrare men det är inte sant att historien talar om en enda gud. Visst har man hittat på förklaringar även ang detta men det är bara bortförklaringar. Så hur kan man säga att detta är en sanning?

  • Anders Åberg skriver:

   ”Gud står i gudaförsamlingen, mitt ibland gudarna håller han dom” Psaltaren 82:1.
   Bibeln är tydligt polyteistisk i gamla testamentet, men det slipas av i takt med olika konflikter och allianser och olika härskares politiska behov av att bekänna sig till dom. I den processen smälter gudarna ihop med varandra och förändras över tid.
   För den som vill lära sig något om detta kan jag rekommendera Robert Wrights bok ”Och människan skapade Gud” från Fri tanke förlag.

 8. Roger Stenros skriver:

  Hörde på TV en sak jag hört tidigare men glömt dvs den ännu litet omstridda hypotesen om att Mount Everest och hela bergsmassivet växer i höjd om 4 cm per år. Vidare vet vi att Island växer genom att plattorna glider isär just där vilket medför att smält material väller upp. Detta är ett bevis på att bergsmassiven växer fortfarande och ger även en tidsmässig måttstock på Himalajas ålder som säkert överstiger 6.000 år och även visar att någon flod inte behövs för att förklara varken bergens ålder eller de gamla plattornas nedslitning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *